Bamses Brandskole

Vejle Brandvæsen afholder hvert år arrangementet ”Bamses Brandskole”, som er en brandskole for alle kommunens 3. klasser.

Bamses Brandskole blev startet op i det tidligere Vejle Brandvæsen tilbage i år 2000, og har siden været gennemført hvert år i Vejle Kommune, med undtagelse af 2 år, hvor der var lukket ned pga. coronaepidemien.

Samtlige kommunale skoler, private- og friskoler modtager i løbet af foråret en invitation til at kunne deltage i Bamses Brandskole, som hvert år lægges i ugerne 38+39.

Der har gennem årene været rigtig god tilslutning til arrangementet, hvor der hvert år typisk har deltaget mellem 1.100 og 1.300 børn og lærere. Efter tilmelding til Bamses Brandskole modtager skolerne deltagerlister med oplysning om, hvilken dag de skal deltage, sammen med skriftligt materiale til børnene, som optakt til besøget på brandstationen.

Kort om arrangementet

 • Arrangementet består af 4 dele

  Første del:

  Dette arrangement er bygget op omkring et ”børneværelse” indrettet i en af vore store garager. Børnene lærer her, i dialog med rigtige brandmænd, hvordan man skal omgås ild, minimere brandrisici og foretage alarmering.

   

  Anden del:

  Her får børnene lov til at opleve en brandmand, der efter at have iklædt sig den fulde indsatsdragt, kravler ind i et specielt fremstillet hus (mindre hus med ”glasvægge”). Han sætter her ild til nogle engangskrus, som i løbet af få minutter afgiver så meget sod/røg, at han næsten bliver ”usynlig”. Det skal være med til at illustrere, hvor farlig ild/røg er!

   

  Tredje del:

  Foregår på en øvelsesplads, hvor en brandmand demonstrerer brugen af brandslukkere og lader nogle af børnene prøve at slukke ildebrand med forskellige slukningsmidler. Det er med til at give børnene et lille kendskab til håndildslukkere og slukning.

   

  Fjerde del:

  Vi sætter her ild til en ”bil”, hvorefter brandstationens vagthold (hvis de ikke er på udrykning), kommer med fuld udrykning og slukker branden. Det giver en spændende oplevelse og et indblik i brandvæsenets aktiviteter.

   

  Efter programmets afslutning:

  Børnene har mulighed for at slappe af og spise deres madpakker i ”undervisningsgaragen”, inden turen går tilbage til skolen.