
Brandsikker sommersæson
Sommeren er højsæson for grill, bål og udendørsaktiviteter, men varme og tørke øger brandfaren. Vejle Brandvæsen giver gode råd til brandsikkerhed, så du kan nyde sommeren trygt.
Sommer – når udelivet rykker ind
Grill
- Brug grill på stabilt, ikke-brændbart underlag – aldrig direkte på græs eller altan.
- Hav altid vand eller sand klar.
- Lad kullene køle helt af, og hæld vand på, før de smides ud.
Gode råd til gasgrill:
-
- Tjek regulator og slange for utætheder, inden du tager gasgrillen i brug - Slitage og sollys kan mørne slangen, så der opstår små revner, når slangen bøjes.
- Grill kun udendørs, anvendelse af grill udvikler farlig kulilte, der ophobes, hvis den anvendes i et lukket rum. Grill derfor kun udendørs og aldrig i f.eks. en udestue, da der her er fare for kulilteforgiftning, som er livsfarligt.
- Placer grillen i sikker afstand til f.eks. tørre planter, hække, bygninger og andet, der kan brænde, og vær samtidigt opmærksom på at stille din grill på et stabilt og ikke-brændbart underlag
- Hold øje med børn og kæledyr i nærheden af grillen, så de ikke kommer til skade
- Undgå at grille, hvis det blæser meget eller er meget tørt
- Ved pludselig opstået ild, luk for gastilførslen og luk låget på grillen, og ring 1-1-2 ved brand, som du ikke selv kan slukke
Efter brug, luk for gassen på regulatoren - eller afmonter regulatoren
Gode råd om kulgrill:
-
- Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller.
Det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke. - Grill kun udendørs.
En grill udvikler farlig kulilte, der ophobes, hvis den antændes i et lukket rum. Grill derfor ikke indendørs i f.eks. en udestue, da der her er fare for kulilteforgiftning, som er livsfarligt - Hav altid vand i nærheden. Så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i et tørt buskads, dugen eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt.
- Det er også en god idé at nedkøle din grillstarter efter brug.
- Slukningsudstyr kan være en fyldt vandkande, en spand vand, haveslange eller en pulverslukker.
- Placer grillen i sikker afstand og på et stabilt underlag.
- Du skal placere din grill i sikker afstand til f.eks. tørre planter, hække, bygninger og andet, der kan brænde.
- Vær samtidigt opmærksom på at stille din grill på et stabilt og ikke-brændbart underlag.
- Hold opsyn med den tændte grill og gløderne, så der ikke går ild i noget.
- Hold øje med børn og kæledyr i nærheden af grillen, så de ikke kommer til skade.
- Undgå at grille, hvis det blæser meget eller er meget tørt.
- Rester af aske og kul skal være helt kolde, før du smider dem ud. Ellers kan det antænde skraldespanden. Det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage.
- Husk at tjekke, at alt er slukket, når du er færdig med at grille
- Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller.
Bål og afbrænding
- Hold mindst 30 meters afstand til bygninger, skure og bevoksning.
- Brug gnistfanger på bålfade.
- Følg kommunens regler og Beredskabsstyrelsens varsler.
Natur og rygning
- Smid aldrig cigaretter i naturen.
- Vær ekstra opmærksom i tørkeperioder – én glød kan antænde græs eller lyng på under ét minut.
Anbefalede sikkerhedsafstande til sankthansbålet
Sikkerhedsafstande
-
- 30 meter til bygninger med hårdt tag. Afstanden fordobles i vindens retning ved jævn til frisk vind.
- 60 meter til letantændelige markafgrøder.
- 200 meter til stråtag, nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer eller anden letantændelig vegetation samt oplag af brandfarlige stoffer.

